Lectii pentru parinti in functie de etapele de dezvoltare ale copilului

Lectii pentru parinti in etapele de dezvoltare ale copilului. sursa foto: pexels.com

La capitolul lectii pentru parinti, am fost crescuti crezand ca un copil vine pe lume cu capul gol si noi trebuie sa i-l umplem cu niste saci enormi de informatii, in fiecare din etapele de dezvoltare ale copilului. Am devenit mama si am crezut ca trebuie sa ii invat atatea pe copiii mei, ca nu-mi va ajunge o viata pentru cate am sa le transmit. Si am uitat ca eu, parintele “atot-stiutor”, am atat de multe de invatat de la copiii mei, nu doar pentru a deveni un parinte mai bun, ci pentru a deveni un om mai bun si pentru a regasi acele parti uitate din copilarie care imi lipsesc azi si care mi-ar intregi echilibrul.

Noroc cu Oana Moraru si al ei Dialog al transformarii, un eveniment interactiv la care Oana a oferit o multime de idei si raspunsuri concrete la problemele specifice ale celor din sala. Am rezonat atat de bine cu stilul ei direct si relaxat, precum si cu ideea ca parenting-ul presupune asumare, joc, intelegere si constientizare. Si ca, doar prin propria dezvoltare le putem oferi copiilor echilibru si un exemplu cu adevarat, nu doar prin afirmarea unor teorii. Am avut multe momente AHA cand o ascultam, am plans acolo unde cuvintele ei apasau pe butoane cu povesti inca nevindecate, iar ideea de care cred ca aveam cea mai mare nevoie a fost  lectii pentru parinti. Se pare ca exista cate una pentru fiecare din etapele de dezvoltare ale copilului si ca, in acelasi timp in care noi nu mai stim cum sa le transmitem copiiilor ceea ce vrem sa ii invatam, se deruleaza o serie de lectii pentru noi, parintii, pe care uneori le ratam, fiind prea focusati in extreriorul nostru.

Iata setul de lectii pentru parinti pentru fiecare din etape de dezvoltare ale copilului , din perspectiva Oanei Moraru:

Oana Moraru la Dialogul Transformarii. sursa foto: Oana Moraru
 1. Cand copilul este bebelus : 0-6 luni, lectia pe care noi, parintii o primim este aceea de SIMBIOZA. Existenta noastra este conectata la altcineva, viata noastra este cu altcineva. Si uneori ne enerveaza, ne epuizeaza aceasta relatie. Si poate parea ca doar bebelusul e conectat la noi, dar de fapt, totul este conectat la noi, intreg universul din care facem parte si in care toate sunt inter-conectate. Iar aceasta e lectia de fapt, e simbioza noastra uitata cu tot ce ne inconjoara.
 2. In perioada 6 luni- 2 ani, lectia noastra este de a trai in HAOS, de a accepta ca viata e plina de elemente neplevazute si ca nu putem planifica ce urmeaza. In aceasta perioada, in care copiii rastoarna casa si viata noastra cu capul in jos, se darama toate obsesiile noastre pentru ordine si invatam sa ne adaptam la fluxurile lumii, nu sa opunem rezistenta. Un fel de let go 😉
 3. Intre 2 si 6 ani, copiii devin autonomi, invata reguli, dar mai ales incalca reguli. Iar lectia noastra de viata este sa RENUNTAREA LA CONTROL, sa intelegem ca nu putem impune tot ce ne dorim noi si ca avem nevoie sa negociem, sa flexibilizam si sa integram toate aspectele care nu sunt pe placul nostru. Aceasta este, cred eu, lectia cea mai grea, dar si cea mai valoroasa.
 4. In intervalul 6-12 ani, avem de invatat faptul ca ai nostri copii NU SUNT NOI. Ei au identitatea si destinul lor, iar noi avem de invatat cum sa nu mai facem proiectii, ci sa ii respectam propria cale si sa il cunoastem pe copil asa cum este el, sa vedem cine e el din punct de vedere spiritual.
 5. La 12-16 ani, parintii au nevoie sa invete lectia  PARTENERIATULUI cu copiii lor si sa inteleaga ca nu mai pot da comenzi, schimband stilul directiv si devenind pentru copil acel sprijin constant, care asculta si care nu judeca, nu eticheteaza, ci face tot posibilul sa inteleaga si sa ofere sustinere.

Pentru mine a fost ca o gura de oxigen acest principiu al lectiilor pentru parinti pentru ca simt ca m-am concentrat prea mult pe rezultatele educatiei copilului si prea putin pe nevoia mea ca parinte de a creste si de a ma transforma pe masura ce copilul isi urmeaza pasii in dezvoltare. De altfel, intreg evenimentul Oanei Moraru a fost unul revelator si ma bucur ca FamiliaZEN.ro a fost partener media al acestui eveniment, alaturi de  ParentingPRItsyBitsy, PrescolarCristina OtelParinti imperfectiJohannasburg, Alexisme, MamicaZburatoare, LauraBucur, MamicaActiva si AnasiMaria.

Acum ca ma gandesc la asta, imi dau seama ca am atat de multe de invatat de la copiii mei, incat nici nu stiu cu se incep. Cred ca indemnul la joaca si la distractie e cel mai valoros pentru ca uneori uit sa las obiectivele si seriozitatea la poarta. Si capacitatea uriasa de a ierta si de a trai prezentul prin toti porii…si cat de ok este sa ne sprijinim pe altcineva, sa cerem ajutorul, fara a ne fi afectata autonomia…si cate si mai cate!!!

Voi ce lectie ati invatat de la copiii vostri?

Imi puteti raspunde aici sau pe pagina mea de facebook.

4 Replies to “Lectii pentru parinti in functie de etapele de dezvoltare ale copilului”

 1. Eu am să-ți răspund aici. Îmi place mult cum ai sintetizat și sunt fascinată de câtă informație a transmis Oana și cum a fost ea percepută de fiecare, individual și personal.
  La mine încă dospesc ideile, chiar că sunt multe și din ele pot ieși mai multe articole. Dar cred că important e ce se mulează pe noi ca entități diferite.
  Felicitări!

  1. Multumesc din suflet! Eu am rezonat mult cu ideile Oanei, as putea scrie 10 articole dupa acest eveniment. Si mie imi place sa vad ce fatete capata ideile prin filtrul fiecaruia ♡

 2. Eu am invatat ca copilul meu este o persoana care are ideile si gandurile ei…astfel sa renunt la un control total aiurea…am invatat ca a fi bland si calm rezolva foarte multe momente tensionate…si ca pana la urma…ei..copii exprima…da..exprima…nu ca noi adultii care tinem in noi…ei sunt niste persoane care exprima si avem nevoie sa le acceptam asa cum sunt si sa le intelegem.

  1. Ce frumos ai scris! asa e cu controlul, de multe ori e degeaba 🙂 Si da, blandetea si calmul sunt partenerii nostri cei mai buni 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *