Inghetata sanatoasa in stil Montessori, fara zahar sau indulcitori

Mainile. Mainile. Mainile. Cele mai importante instrumente pentru un toddler sunt mainile. Ele creeaza, ele darama, ele construiesc, ele imita, ele vindeca. Da, VINDECA. Cand un copil ( si as extinde asta la orice om, de orice varsta), isi foloseste mainile, el se simte
important. Util. Sanatos. Intreg. Valoros.

Acesta este unul din conceptele cheie in educatia Montessori pentru grupa de varsta 0-6 ani. Asa ca, de cate ori am ocazia, implic copiii in activitati de “viata practica“, asa cum se numesc ele in Montessori. Iar gatitul este unul din cele mai potrivite si la indemana prilejuri pentru ca un copil sa deprinda abilitati de viata practica.

 

 

 

De data aceasta, impreuna cu toddlerita de 4 ani, am creat o mult dorita si ravnita “Inghetata Sanatoasa”, pe care sa o putem manca oricand si cel mai important – ORICAT- mai ales daca ai 4 ani (sau esti mama de un copil de 4 ani si unul de 4 luni si mananci dulciuri emotional).

Iata reteta celei mai simple inghetate sanatoase:

– 3 banane
–  250 gr mure proaspete
–  350 gr capsuni, visine si coacaze congelate
– optional, trei linguri de fulgi de cocos si ovaz

Prima la blender a fost banana. Ea este baza, ea asigura consistenta cremoasa si gustul dulce.
Celelalte fructe pot fi orice fructe, pe care le blenduim cat dorim, eu prefer sa gasesc bucati mai mari de fructe prin inghetata, asa ca blenduiesc maxim 1 minut.

Daca vrei sa gasesti ceva crunchy prin inghetata sau sa adaugi consistenta si texturi diferite, poti adauga diversi fulgi sau seminte, atentie, sa fie intregi, nu prin blender.

Totul se pune in forme – am folosit formele de inghetata pe bat de la Ikea si surplusul l-am pus in pahare de sticla. Din cantitatile folosite am umplit cele 6 forme si doua pahare. E nevoie sa stea 1-2 ore la congelator si apoi gata: ai in copil fericit si o mama destresata, deci si un bebelus fericit.

“Yuhuuu!!! Am facut cea mai delicioasa inghetata din lume!”, a strigat copilul mandru de creatia noastra. Fericire dubla pe bat asadar!

Si iata si partea Montessori, adica la ce a lucrat copilul :

1. Alegerea fructelor care sa insoteasca bananele: luarea deciziilor este empowering pentru orice copil;

2. Spalarea fructelor: cocotat pe scaunul cu spatar, la chiuveta de la bucatarie, cu fructele puse in stanga si o strecuratoare mare in dreapta: asa asiguram secventialitatea pasilor de facut;

3. Decojirea bananelor, din nou avand clar delimitati pasii: iei banana, o asezi pe tocator,  ii tai varful cu un cutit, desfaci cojile, pui banana pe tocator, pui coaja intr-un recipient;

4. Taierea bananelor: aceasta a fost preferata ei. Pentru un copil mic, sa stie si sa poata si sa I SE PERMITA sa foloseasca cutitul este o mare sursa de incredere in sine.

Fetita mea il foloseste de la 2 ani si jumatate si nu s-a taiat niciodata. Eu, in schimb, da.
Pentru a avea un reper la taierea bananelor, am asezat un bat de chibrit pe tocator. A functionat perfect.
De pe tocator, tot ea a pus bucatile de banane in blender.

5. Punerea continutului in forme: am preferat sa tina ea forma si eu sa pun cu lingurita (recunosc, nu as fi avut rabdare sa sterg marginile la fiecare lingurita adaugata siiiii daca i-as fi dat lingurita, ar fi mancat tot continutul inainte sa ajunga in forme).  Apoi, ea a pus betele si a asezat formele la locul lor. Aici a fost de mare ajutor modul in care sunt facute aceste forme, foarte child friendly, usor de manuit de manute de copil.

Long story short, pentru ca inghetata noastra sa fie Montessori, m-am asigurat ca:

1. Toate obiectele sunt la indemana copilului, asezate intr-o ordine clara

2. Toate obiectele pot fi manuite de un copil

3. Este clar pentru copil ce are de facut: pentru asta, i-am aratat mai intai eu fiecare pas

4. Am oferit apoi libertate totala, nu am mai intervenit pe parcursul activitatilor

5. Nu am laudat, nu am criticat, nu am etichetat.

Dupa ce am deschis usa congelatorului de vreo suta de ori- ca sa verificam daca sunt gata, am scos primele inghetate, am ridicat capacele, ne-am minunat de cat de frumos arata desertul nostru si am savurat la maxim. Inghetata a avut consistenta medie si a fost intr-adevar delicioasa. Am luat si in parc doua, formele permitand acest lucru. Fulgii de ovaz si de cocos i-am folosit doar la pahar, a fost interesant sa ii gasesc prin inghetata, dar si fara ei este la fel de bun totul. Mai ales ca fara acei fulgi, inghetata nu e doar Montessori, ci si Montignac, daca sunteti adeptele acestui stil de a manca.

Cu acest articol sarbatoresc primele 6 zile din campania #SeptembrieFaraZahar, initiata de Flavia Hiriscau si Digital Parents Talks. Eu am renuntat demult la zaharul adaugat, dar acum sunt mult mai atenta la toate etichetele cu ingrediente si tai de pe lista orice cu zahar adaugat. Va invit si pe voi sa testati cum e sa mananci fara zahar, inghetata noastra e suficient de dulce si aromata ca sa va convinga!

2 Replies to “Inghetata sanatoasa in stil Montessori, fara zahar sau indulcitori”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *