Ghid “Cum sa ai o relatie buna cu educatoarea” si o invitatie la dialog cu Oana Moraru

Sursa foto: Shutterstock

A durat mult pana am ales gradinita potrivita pentru fetita zen, ir gradinita potrivita trebuia sa aiba “inclusa” si o relatie buna cu educatoarea. Pe langa lista lunga cu cerinte si dorinte fata de noua institutie care urma sa intre in vietile noastre, am stiut ca de fapt, cel mai important este adultul care va fi alaturi de copilul meu la clasa. Si m-am rugat sa fie un om bun, care sa aiba maini calde gata sa aline dureri, minte limpede ca sa indrume si sa sustina copilul pe drumul lui, cuvinte blande pentru suflete mari si firave, creativitate, omenie, talent si ceva …lipici. M-am bazat pe intuitia mea mai presus de argumente si mai presus de astea doua, m-am bazat pe intuitia fetei mele. Si a ales exact ce avea nevoie, a ales o educatoare cu toate calitatile de mai sus si ceva in plus.

Alegerea aceasta este insa una care continua si dupa prima zi de gradinita sau dupa perioada de acomodare si dupa primul semestru si prima vacanta. In fiecare zi, o alegem din nou si ea ne alege pe noi si invatam sa cladim o relatie cat mai buna, integrand dificultatile, gestionand problemele (care sunt inevitabile intr-o relatie autentica) si sarbatorind victoriile. Iar asta se face doar prin comunicare, deschidere si implicare, de ambele parti.

Daca acestea lipsesc, se simte imediat. Si e bine sa ne amintim de nevoile acestei relatii si sa revenim, chiar daca se intampla sa uitam sa ingrijim aceasta legatura.

La fel de important este sa nu uitam ca si copilul este parte esentiala in aceasta poveste. El, copilul, trebuie implicat in dialog, consultat. intrebat si mai ales ascultat atat de parinte, cat si de educatoare. O relatie buna cu educatoarea nu are nici un sens daca ea nu include copilul, respectandu-i prezenta, chemandu-l sa isi spuna parerea si oferindu-i libertate de exprimare in ambele directii.

Cu siguranta, mai am multe de invatat si mai sunt multe experiente care ne asteapta in aceasta calatorie. Si am o gramada de intrebari in minte, pentru acum si pentru mai tarziu, pentru ca vad ce repede se produc schimbari la copilul meu si cat de rapida este evolutia. Si nu vreau sa pierd ceea ce e cel mai important pentru mine: conexiunea cu el. La multe din intrebarile care ma framanta, dar mai ales la aceasta intrebare:

Care experiență sau care dascăl, ce acțiune, ce cuvânt poate hotărî destinul copilului meu?

… sunt sigura ca voi afla raspunsuri la seminarul Oanei Moraru, Dialogul transformarii, noua pedagogie a mintii si a inimii pentru parinti si dascali, pe 12 noiembrie, in Bucuresti.  Oana Moraru este o adevarata inspiratie pentru toti cei implicati in educatia si cresterea copiiilor, avand o experienta de peste 20 de ani ca dascal, formator si director. Ce mi se pare senzational la acest seminar este faptul ca va fi un dialog de la bun inceput intre participanti si Oana, ceea ce, pentru mine, e o premiera si o garantie a faptului ca se vor dezbate situatii concrete si ca voi pleca de acolo cu solutii concrete si informatii valoroase. Asa ca numar zilele pana la acest eveniment interactiv si imi tot actualizez lista cu intrebari.

Pana atunci, va las o lista cu elemente care pe noi ne-au ajutat si ne ajuta in continuare sa ne bucuram de o relatie buna si frumoasa cu educatoarea:

  • Transferul de incredere. Cred ca e pasul cel mai mare. Iar pentru asta, trebuie sa fim noi impacati cu alegerea facuta sau sa ne placa cu adevarat educatoarea. Eu nu as fi putut sa o indrum pe fiica mea sa se deschida fata de un om pe care nu il agream. Si sunt recunoscatoare in fiecare zi ca avem o educatoare care o asculta cu adevarat si fata de care se poate deschide in siguranta.
  • Sa ii povestim educatoarei despre copil de cate ori avem ocazia, despre ce ii place, ce nu ii place, ce isi doreste sau ce consideram noi ca are nevoie
  • Sa fim deschisi si sinceri si sa ii spunem in ce context de viata ne aflam, ca familie. Astfel, ea va intelege si va sti de ce se comporta copilul intr-o zi altfel decat de obicei. Aici eu includ evenimentele importante cum ar fi aparitia surioarei, mutatul, plecarea intr-o vacanta, schimbari mari in rutina copilului sau a familiei si, bineinteles, si evenimente nefericite.
  • Comunicarea zi de zi sau ori de cate ori avem ocazia, punand intrebari despre copil. Si tare m-as bucura sa intrebam cum s-au simtit copiii nostri si abia apoi cate feluri de mancare au bifat la pranz.
  • Comunicarea de fata cu copilul, nu la subiectele delicate, dar este important ca ai nostri copii sa vada ca noi vorbim cu educatoarea si sa preia deschiderea si increderea pe care noi o oferim in aceasta relatie.
  • Respect si bun simt.
  • Acceptarea limitelor: nu am sa astept de la educatoare sa rezolve ceea ce tine, de fapt, de bucataria noastra interna, ca parinti.
  • Colaborarea: educatoarea este un specialist, iar de multe ori, cele mai bune solutii pot veni de la ea sau cu ajutorul ei.
  • Intelegere si rabdare: si dascalii sunt oameni, cu zile mai bune sau mai putin bune, cu proprii copii, propriile probleme.  Plus ca mai sunt si alti copii in grupa, asa ca e ok sa asteptam si sa intelegem ca mai sunt si alte nevoi si alte manute intinse catre acelasi om, in afara de cele ale copilului nostru.
  • Sa fim ZEN: autentici, prezenti, relaxati: formam un parteneriat cu educatoarea, nu un raport de altern sau subaltern. Ce inseamna “Zen” pentru familia noastra, puteti citi aici.

Stiu ca fiecare poveste e altfel si ca sunt multe, mult prea multe cazuri in care relatia cu educatoarea nu e ce ar trebui sa fie. Tot ce am scris mai sus se aplica in cazul in care avem, cu adevarat, cu cine sa construim o relatie. Ce facem in restul situatiilor, cum imbunatatim relatiile pe care le avem deja si cum ne putem sprijini copiii sa isi gaseasca misiunea si vocatia,  va invit sa aflam impreuna de la Oana Moraru, pe 12 noiembrie, la Hotel Ramada din Bucuresti, de la ora 10. Pentru a va inscrie, trimiteti un e-mail la voceaparintilor@gmail.com.

O relatie buna cu educatoarea este urarea mea de azi, iar daca va plac articolele mele, va astept pe pagina de facebook Familia ZEN.

 

 

2 Replies to “Ghid “Cum sa ai o relatie buna cu educatoarea” si o invitatie la dialog cu Oana Moraru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *