Desert cu vanilie, fructe si nuci, fara zahar sau alti indulcitori

 

Am mari dificultati in a intelege de ce se adauga zahar la un desert care contine multe fructe. Fructele contin fructoza. Cele mai multe fructe sunt dulci. Cele mai multe fructe sunt super gustoase.

De ce, atunci, ai vrea sa acoperi aceste gusturi minunate cu traditionala “ceasca de zahar”? Si de ce ai vrea sa mananci ceva mai dulce decat niste fructe deja dulci? Enigma mea include aici si mierea, siropurile de artar, agave si altele. De ce mai e nevoie de ele daca ai multe fructe in reteta?

N-am sa raspund pentru ca nu stiu.

Dar stiti ce am sa fac?
Am sa fac un desert fara zahar sau alti indulcitori. Si am 3 motive super strong pentru asta:

1. Vreau sa am copii sanatosi. Nu mai zic de ce nu e ok sa consumam zahar,ca au zis-o deja niste mii de specialisti in nutritie si sanatate.
2. Vreau sa fim si noi, adultii, sanatosi si sa pot manca relaxata, fara teama kilogramelor in plus.
3. Vreau sa simtim gusturile ingredientelor pe care le folosim. Adica sa mancam mindful. Adica sa ne bucuram de mancare.

Asa ca, daca si copilul vostru zice, pardon, striga intr-o dimineata: “Vreau crema cu vanilieeee!”, m-am gandit sa scriu aici ce putem face ca sa iesim cu bine din bucluc.
Iata ce am facut eu: prima data, am cautat o reteta raw pentru asta. Pentru ca asa, am mai multe sanse sa gasesc retete mai sanatoase, mai noi, mai pe stilul meu. Bineinteles ca am gasit o reteta cu zahar sau alti indulcitori included, precum si cu un sir lung de ingrediente si pasi prea complicati, asa ca am luat doar ideea de baza: doua straturi de crema, blat cu fulgi de ovaz, una din creme cu fructe.

Apoi m-am uitat in “camara” si in frigider si am creat o noua reteta, fix dupa gustul si bugetul familiei mele. Spre exemplu, am inlocuit untul de cacao cu avocado, caju-ul cu alune crude, migdalele cu nuci si laptele de caju cu lapte de vaca. Pentru ca nu vreau un desert raw vegan, ci un desert cat mai sanatos, simplu si nutritiv. Nu stiu daca si voua vi se intampla, dar pe timp de vara, multi copii vor foarte multe dulciuri. Asa ca, daca tot le dam dulciuri, ce ar fi sa punem hrana adevarata in ele?

Am cumparat doar pastaile de vanilie, avocado-ul si afinele. Si am tinut si o lectie de botanica copilului, povestindu-i despre minunatul gust al vaniliei care creste ca o liana in tarile insorite, despre cum stau copiii in Madagascar sau Tahiti si lucreaza cu aceste pastai asa cum facem noi cu tecile de fasole, despre cum sunt puse la fermentat si apoi se usuca la soare pastaile aromate si multe altele.

Adaug pentru voi si faptul ca aceasta regina a mirodeniilor are efecte anti depresive, analgezice, antibacteriene si energizante, favorizand o stare de bine a sistemului nervos si aducand cu ea antioxidanti si vitamine din complexul B.
Ok, ok..gata, zic reteta!

Pentru blat:
– o mana de nuci
– 4-5 linguri de fulgi de ovaz
– o lingura de cacao bio
– o banana mica
– jumatate de avocado copt

Am pasat avocado-ul cu furculita, am blenduit nucile cu ovazul si bananele si apoi am amestecat totul cu cacao. Am folosit un blender mic de la Phillips, alegand lamele pentru maruntit. A iesit o pasta constienta, putin dulce si usor lipicioasa, pe care am asezat-o in trei pahare si am pus-o la frigider.

Pentru crema de vanilie:
– o jumatate de pastaie de vanilie de Bourbon
– 4 linguri de alune crude
– o lingurita de nuci
– o jumatate de pahar de lapte proaspat
– cativa stropi din sucul unei lamai
– doua banane mici

Am blenduit alunele, nucile si bananele si apoi am tinut cu mainile copilul sa nu manance toata crema din bol. Am uitat sa va zic ca nu prea am putut gati cu toddlerita langa mine pentru ca ar fi mancat toate ingredientele. Asa ca am implicat-o doar la partea de turnat lapte si amestecat. Si a privit foarte curioasa cum am scos semintele din pastaie.

Nici eu nu stiam cum, asa ca am cautat la Adi Hadean: am taiat pastaia pe lungime cu un cutit mic, am scos cu ajutorul cutitului semintele minuscule din pastaie, le -am pus in paharul cu lapte, am amestecat putin si apoi am turnat totul intr-un ibric de inox, pe care l-am pus la foc mic. Am adaugat si pastaia goala si am lasat cateva minute. Apoi a turnat copilul acest lapte, putin cate putin, peste crema cu alune, pana s-a omogenizat.

A iesit suuuper gustoasa, de o consistenta medie, suficient de dulce, dar din pacate, doar cu o urma de gust de vanilie. Nu stiu daca trebuia sa pun toata pastaia sau sa fac altceva sau daca pur si simplu asa discreta e aroma. Oricum, e delicioasa. Am pus un strat generos din aceasta crema peste blatul din pahare si le-am pus la congelator pana cand a fost gata urmatoarea crema.

Pentru crema de fructe:
– un sfert de avocado
– o lingura de alune
– o mana de afine
– o mana de coacaze negre congelate

Am blenduit din nou totul in micul Phillips atat cat sa mai gasim bucati de fructe prin crema. Si am pus si acest al treilea strat in pahare. Au mai stat 5 minute la rece, mai mult n-a putut astepta beneficiarul principal, care a fost din nou implicat la decorat. Am adaugat cateva afine si gata!

Desertul a fost savurat pana la ultima lingurita, paharul a fost lins cu precizia unei pisici si viata a mers mai departe dupa un mic tantrum pe motiv ca “mai vreau un pahaaaaar!!!”.

Asa ca am impartit si portia mea, iar tati a ramas cu paharul putin mai gol, dar important e ca ne-a placut tuturor si ca am putut oferi copilului un desert consistent , cu mult iubitul meu avocado, dar pe care ea nu-l vrea decat ascuns prin alte arome, cu nuci si alune sanatoase, cu cereale ok, multe fructe si nici un pic de zahar sau alti indulcitori.

Daca va place, va mai zic si alta data!

4 Replies to “Desert cu vanilie, fructe si nuci, fara zahar sau alti indulcitori”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *