Controlul in relatia de cuplu, unul din pericolele adolescentei – studiu Avon si Fundatia Friends for Friends

Controlul in relatie, unul din pericolele adoelscentei- studiu Avon si Friends for friends

Stateam pe un scaun la a cincea editie a CSR4Women  by Avon ascultand concluziile studiului realizat de Avon si Fundatia Friends for Friends “In a relationship” si nu puteam sa-mi iau gandul de la EA si pericolele adolescentei, ale inocentei si lipsei de informare.

Mi s-a parut mie ceva ciudat cand o vedeam posomorata tot mai des, mai inchisa, mai slaba si imediat m-am gandit la toate pericolele adolescentei, intrebandu-ma oare cu care se confrunta ea acum. O tot intrebam ce mai face, o tot asteptam si nimic. Ea – o fata de 17 ani, vecina cu noi, intr-o relatie cu un baiat cam de varsta ei, din alt liceu. Pana cand, intr-o zi, sa tot fi trecut vreo luna de zile, a inceput sa imi povesteasca.

Partenerul ei ii interzisese sa mai vorbeasca cu altcineva pe retelele de socializare, ii controla telefonul de mesaje la fiecare intalnire si mai nou, ii schimbase parola de la contul EI de Facebook.

Nu ii dadea voie sa iasa cu colegii ei, nici macar cu fetele, doar cu prietenii lui. Si ea nu era singura in aceasta situatie. Prietenele ei aveau parte de acelasi tratament, ba chiar unele isi controlau si ele partenerii. Eu simteam deja cum mi se face rau fizic, inca de la partea cu “nu-mi da voie sa ies cu colegii”. Cine, mai? Baiatul asta? Cum adica nu iti da voie? Pai el n-are cum sa iti permita sau nu ceva. Iar singura “voie” daca e s-o primesti e de la parintii tai, iar si aceea cu niste explicatii.

Ma simteam depasita. Ascultam si plangeam in sinea mea. Cum, mai, sa nu-i dea voie? La 17 ani? Sa ai libertatea ingradita in halul asta? Pai asta e varsta la care iti intinzi aripile si zbori peste tot ca sa cunosti lumea asta minunata. Mi se rupea sufletul.

Nu i-am dat sfaturi, ca nu mi-a cerut. Si cine eram eu sa-i spun ce sa faca? ii spunea deja prietenul ei ce sa faca. Ii spuneau cei de acasa, ii spuneau profesorii, ba chiar si prietenele ii spuneau mereu ce sa faca.

Am ascultat-o. De cate ori ne intalneam pe scara blocului, imi mai zicea cate ceva.

O cunosteam de cand era mica. Sigur stia si ea ca ceva e in neregula. Trebuia sa simta asta! Nu puteam face nimic, iar ea parea atat de derutata. Cred ca au mai trecut cateva saptamani in care nu ne-am mai intersectat, pana cand intr-o zi, aflu de la mama ei, mandra nevoie mare, ca ii pleaca fata cu o bursa in Suedia. Nu-mi mai incapeam in piele de fericire! In sfarsit, era libera! Se pare ca Suedia era visul ei, iar asta a ajutat-o sa se desprinda de relatia in care nu ii erau respectate intinimitatea, libertatea, identitatea.

Am fost atat de entuziasmata cand am auzit, incat am aranjat sa ii fac o vizita, i-am dus un cadou, am incurajat-o, i-am povestit despre plecarile mele prin lume . Nu, nu i-am zis nimic despre partenerul ei, ci am felicitat-o ca isi urmeaza visul.

Din pacate, sunt multe fete ca ea si multi baieti de asemenea, care se confrunta cu controlul in relatia de cuplu, care este mai nou unul din pericolele adolescentei din zilele noastre. Iar studiul realizat de Avon si Fundatia Friends for Friends, “In a Relationship” mi-a confirmat acest lucru. Una din concluziile studiului, care a inclus 1500 de adolescenti din 80 de orase, a fost ca

32% dintre fete și 28% din băieți recunosc că persoana cu care au fost sau sunt într-o relație le-a citit mesajele de pe telefon.

Studiu “In a relationship”

Iata si detaliile de la capitolul “Intimitate si Abuz” din cadrul cercetarii:

Jumătate dintre ei au avut o reacție negativă, au fost dezamăgiți, s-au supărat pe persoana respectivă și/sau au discutat cu ea despre asta. 1/3 dintre fete și băieți au recunoscut că au verificat la rândul lor mesajele prietenului/prietenei, dar mai mult de 1/3 dintre cei care au făcut-o declară că aceștia nu au fost deranjați de încălcarea spațiului privat.

„Nu avea nimic de ascuns” este o justificare care s-a repetat de multe ori în mărturiile adolescenților, pe care o putem corela cu modelele lor romantice unde iubirea totală presupune, în acest caz, o anihilare a spațiului intim al fiecăruia atunci când se află în cuplu. Ori controlul excesiv într-o relație este o formă de abuz emoțional care poate duce la probleme de încredere de sine și depresie și poate escalada în situații mai grave.

Asadar, ma gandesc ca poate ar fi bine sa…

  • facem cumva pentru ca adolescentii sa afle ca invadarea spatiului personal este un abuz si ca avem cu totii DREPTUL la intimitate
  • fim alaturi de adolescentii din jurul nostru, fie ca fac parte din familie, din cercul de prieteni sau vecini ori ca ne intalnim ocazional cu ei. Asta inseamna sa ii ascultam si sa incercam sa nu le dam sfaturi , decat daca ne cer!
  • sa avem grija ca ai nostri copii sa aiba niste VISE, niste obiective, care sa ii poata salva mai tarziu.

In cazul fericit al vecinei mele, visul ei a ajutat-o sa iasa la lumina. Iar asta e ceva ce putem face inca de cand copiii sunt mici si este un lucru pentru care eu, din dorinta de a contracara pericolele adolescentei din timp, planuiesc un proiect “visator” pentru fetitele mele – detalii in curand, la categoria Family Time.

CSR4WOMEN by AVON este un eveniment  dedicat cauzelor sociale pentru femei, cu scopul de a facilita dialogul intre cei care lupta pentru binele femeilor.

CSR4WOMEN, noiembrie 2017

Tema conferintei de anul acesta a fost Efectul Domino: fiecare actiune sociala pozitiva determina o alta, iar initiativele care genereaza o schimbare in bine nu trebuie sa ramana izolate. Mai multe detalii despre CSR4WOMEN by Avon puteti gasi aici.

 

 

 

4 Replies to “Controlul in relatia de cuplu, unul din pericolele adolescentei – studiu Avon si Fundatia Friends for Friends”

  1. Un articol foarte bun! Intradevar fiecare are nevoie de intimitate…sa fie constient de acest lucru…si sa stie ca e un lucru normal. Acest control este toxic si de nedorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *