Atasamentul parinte-copil, o conferinta de Ana Muntean

Atasamentul parinte-copil

“Vreau sa fiu un parinte bun”, cam asta e marea dorinta a mea, a sotului meu si a multor mamici si tatici, iar peste tot pe unde noi, acesti doritori, cautam informatii,  atasamentul parinte -copil apare ca prim pas pe drumul  nostru de a deveni o versiune cat mai buna a noii generatii de parinti. Teoria care sustine ca atasamentul parinte-copil sta la baza dezvoltarii sanatoase a copilului este relativ noua in lume, ea luand amploare dupa anii 1950 si foarte noua pentru Romania, unde a inceput sa fie cunoscuta si dezbatuta de catre grupurile de parinti de-abia in ultimii ani. Pe scurt, modul in care interactionam si modul in care “se intampla” relatia noastra cu persoana care ne ingrijeste in primii ani de viata SE IMPRIMA pentru totdeauna in modul in care interactionam cu viata si cu tot ce intampla in ea.

Daca am crescut cu un parinte prezent si grijuliu vis-a-vis de  protectia noastra fizica si emotionala deopotriva, atunci tiparul nostru cognitiv, ochelarii prin care noi vom vedea viata vor fi aceia ai unui explorator increzator in propriile forte si in bunatatea universului.

Daca, din contra, nu am avut parinti disponibili sau ei au fost disponibili doar fizic, dar nu si emotional ori au avut stiluri dezorganizate sau poate chiar ne-au abandonat, atunci vom privi viata cu ochelarii fricii, neincrederii si ezitarii, ne vom limita aria de explorare a vietii si vom avea constant in prim planul vietii teama ca nu vom fi bine. Sunt patru tipuri de atasament, iar despre fiecare in parte exista numeroase informatii pe internet si in cartile de specialitate.

Ce mi se pare mie wow la atasamentul parinte -copil este ca:

 • se imprima profund in structura umana si insoteste copilul in viata sa de adult, pe durata INTREGII vieti
 • se creeaza in primii ani de viata, PRIMUL AN fiind extrem de important
 • necesita disponibilitate fizica SI EMOTIONALA din partea parintelui pentru a fi un atasament securizant (sanatos)
 • figura de atasament este, de obicei, mama, insa este reprezentata de ORICE PERSOANA care ingrijeste copilul.

Atasamentul parinte-copil este un subiect atat de vast si  de complex incat eu am simtit, inca de prima data cand am aflat despre aceasta teorie, ca am nevoie de un ghid care sa ma ajute sa descopar si sa diferentiez tipurile de interactiuni si comportamente care genereaza atasament securizant sau nesigur, precum si sa imi poata raspunde la intrebari specifice, precum:

 • care sunt semnele care ne pot indica ce tip de atasament am format alaturi de copiii nostri?
 • cum gestionam anxietatea de separare?
 • mai e ceva de facut daca avem un atasament nesigur, dezorganizat sau evitant?
 • cum se manifesta tipul de atasament in relatia de cuplu?
Ana Muntean. sursa foto: Leaganul Vietii

La toate acestea si la multe altele ne va raspunde Prof Dr Ana Muntean pe 17-18 februarie 2018, in cadrul unui eveniment complex precum subiectul sau: Atasamentul parinte-copil, baza relatiilor sanatoase.

Ana Muntean este un specialist in psihologia copilului, de renume european si unul dintre putinii experti in domeniul atasamentului parinte-copil din Romania. Evenimentul organizat de asociatia Leaganul Vietii va avea loc la Muzeul Taranului din Bucuresti si va cuprinde 4 mari teme:

 1. Ce inseamna un atasament sanatos si de ce copiii au nevoie de un atasament securizant?
 2. Atasament si trauma. Rezilienta.
 3. Atasamentul copiilor. Atasamentul parintilor.
 4. Legatura dintre tipul de atasament din copilarie si relatia cu partenerul de cuplu. 

Conferinta  este dedicata parintilor, educatorilor, psihologilor si tuturor celor care interactioneaza cu copiii, iar in perioada 15 decembrie – 31 decembrie 2017, beneficiati de o super oferta la inscriere: platiti o taxa si primiti doua locuri la eveniment. Toate detaliile conferintei le puteti gasiti aici. si aici.

Ana Muntean va fi asadar ghidul meu si al vostru in descoperirea secretelor acestei teorii minunate: atasamentul parinte-copil, iar eu sunt recunoscatoare ca voi avea oportunitatea sa mai pun o caramida- si una solida- la dorinta mea: aceea de a fi un parinte bun pentru copiii mei.

Sursa foto 1: pexels.com

 

2 Replies to “Atasamentul parinte-copil, o conferinta de Ana Muntean”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *